Cara Tanam Bibit Durian Musang King

Cara Tanam Durian Musang King Serta Penjagaannya

Cara Tanam Durian Kukus King Serta Penjagaannya sangat berfaedah kerjakan diketahui kerana jenis durian ini sangat sensitif tetapi berbaloi lakukan diusahakan. Durian Kukus King merupakan tanaman yang semakin digilai ramai petani masa kini kerana rasanya nan paling enak diantara semua durian serta harganya yang mahal.

Klon ini dikenali sebagai raja kunyit sebelum di gelar musang king selepas didaftarkan pada waktu 1993 di Jabatan Perkebunan Malaysia dengan kod D197.

Bagi anda nan baru berjinak-jinak mengetanahkan durian, saya sarankan engkau tanam klon ini kerana isinya yang suntuk sedap serta harganya boleh mencecah RM50 ke RM100 sekilo diluar negara.

Durian musang king biasanya mula berhasil sekitar 4 ke 5 tahun dengan proteksi nan cukup dan pupuk yang teratur.

Sebelum mula memakamkan, dia perlu ketahui cara reboisasi durian nan betul supaya pokok bertaruk dengan sihat dan subur.

Mandu Tanam Durian Musang King Dan Cara Ajar Luak King

1.Mula-mula, pilih sperma yang sihat dan dijamin ketulenannya, pastikan lain ditipu oleh sesetengah penjual nan hanya mahu mengambil komisen (dropshippers). Setiap benih durian mempunyai daun yang berbeza, dia kena belajar bezakan daun kukus king dengan durian tak.

2. Sediakan tapak penanaman durian dengan mengorek lubang 80x80x80 cm. Pastikan kawasan reboisasi memiliki cukup cahaya syamsu dan berbukit, elakkan menyelamatkan di wilayah persil minus yang lembab dan selalu berair.

3. Sebelum menanam benih, masukkan semua galian ke dalam lubang seperti tinja ayam jago nan mutakadim cengkar sebanyak 2-3 kilo, baja ki berjebah NPK 15.15.15 dan CIRP alias hormon akar tunggang. Biarkan selama 3-4 minggu untuk membantai bakteria sebelum memasukkan mani.

Baca :   Cara Membesarkan Payudara Dengan Jahe

4.Pasca- mengebumikan jauhar durian, pastikan kancing disiram dengan air setiap tahun atau memasang sistem pengairan automatik (dripping) agar tanah sentiasa lembab lakukan mempercepatkan akar tumbuh.

5. Daya durian mesti di gerogol dengan net hitam seluas 2×2 kaki untuk mengelak walang memakan daun dan mengelak kilauan syamsu terus terkena pada benih durian.

6. Bakal mencegah penyakit begitu juga hawar daun dan seranggan masalah kulat pada daun, sembur dengan racun kulat seperti Monceren atau Decis sekali setiap 1 wulan.

7. Pembajaan perlulah dilakukan sekali n domestik 2 ataupun 3 bulan dengan baja mewah NPK 15.15.15 untuk membantu percepatkan pertumbuhan pokok durian.

8. Bila siasat berumur 5 hari, tabur dengan baja penggalak buah dan kurangkan serabut mewah. Minimal penting adalah mencegah penyakit tumor ganas mayit, kalau ternampak patera durian mula kering dan ringgis, itu petanda kanker kunarpa alias serangan anai-anai / insek di bahagian akar.

Cara Tanam Pokok Durian Musang King

 1. Anak benih durian kukus king dalam polibeg sedia untuk ditanam. Tinggi 2 meter Harganya lebih RM100
 2. Tapak penanaman disediakan sepekan kian awal Suplemen dolomite, CIRP dan furadan
 3. Bentang bahagian bawah polibeg lebih lagi dahulu Buangkan akar susu bergulung di bahagian bawah polibeg
 4. Letakkan anak semen di tapak penghutanan Pastikan bahagian bawah polibeg sama tinggi dengan aras tanah
 5. Buka plastic Polibeg
 6. Timbunkan tanah di sekeliling perdu pokok sehingga menjadi busut.
 7. Bacakan doa memakamkan pokok.
 8. Radu

Ciri Durian Musang King

Terletak perbezaaan atau mandu bagi ia mengenali biji pelir durian luak king sebenar untuk mengelak anda di tipu penjual yang cak memindahtangankan buah durian tidak tetapi mendakwa musang king. Berikut ciri-ciri yang terdapat pada biji zakar durian musang king yang dapat anda kenal pasti.

Baca :   Cara Membersihkan Sepatu Adidas Superstar

Peroleh karunia. Semoga perkongsian mengenai Cara Tanam Durian Musang King Serta Penjagaannya ini memudahkan urusan sira InsyaAllah.


Kewajipan Orang Yang Menghendaki Ilmu.


 • Memaksudkan Ilmu

 • Mengamalkan Ilmu

 • Menebarkan Ilmu

Smoga Bermakna
keptennews.com

Cara Tanam Bibit Durian Musang King

Source: https://keptennews.com/info/cara-tanam-musang-king/

Check Also

Penyakit Mata Anak Kucing

Penyakit Mata Anak Kucing Waspadai penyakit kucing mematikan inI! Meong merupakan keberagaman sato yang menggondokkan …